Chinese thee-eieren

Chinese thee-eieren

Thee-eieren zijn een typisch Chinese snack. De schaal van hardgekookte eieren wordt gekraakt en vervolgens worden de eieren weer gekookt in thee, sojasaus en specerijen. Ze staan ook bekend als marmeren ei: door de scheuren in de eischaal worden donkere lijnen gecreëerd met prachtige marmerachtige patronen.

Thee-eieren zijn een typische Chinese snack. De schaal van hardgekookte eieren wordt gekraakt en vervolgens worden de eieren weer gekookt in thee, sojasaus en specerijen. Ze staan ook bekend als marmeren ei: door de scheuren in de eischaal worden donkere lijnen gecreëerd met prachtige marmerachtige patronen.

Op de traditionele wijze worden de eieren hardgekookt. De gekookte eieren worden afgespoeld met koud water en de schil van elk ei wordt zachtjes rondom gekraakt. Hoe kleiner de scheurtjes hoe meer marmering, deze wordt pas zichtbaar als het ei wordt gepeld. De gekraakte eieren worden op middelhoog vuur in de thee-sojasaus- kruidenvloeistof opnieuw gekookt. De thee vloeistof sijpelt door de scheuren van de eierschaal en marineert de eieren in de schaal. Na ongeveer 20 minuten, moeten de eieren en de gekruide thee-vloeistof worden overgebracht naar een glazen of keramische container en zo verder marineren in de koelkast. Voor het beste resultaat moet de eieren enkele uren of langer marineren, de donkere kleur van het gekruide thee geeft het ei een gemarmerd effect.

Wanneer het ei geschild wordt, moet het schakeringen van licht tot donkerbruin langs de scheuren van de schaal hebben. De smaak hangt af van de thee (type en sterkte) en de kruiden die gebruikt worden.

De kruiden voegen een hartige, licht zoute toon aan het eiwit en de thee moet de dooier op smaak brengen.
 

Ingrediënten:

8 eieren

3 eetlepels donkere sojasaus

1 eetlepel lichte sojasaus

½ theelepel zout

4 eetlepels Dark Pearl Oolong

5 hele steranijs

1 kaneelstokje

2 gedroogde mandarijnenschillen

5 cm gember

water
 

Bereidingswijze:

Kook de eieren gedurende 6 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
Kraak voorzichtig de schaal, doe de eieren in een kleine pan zodat de bodem helemaal gevuld is. Voeg specerijen, thee en sojasaus bij. Giet water bij tot de eieren helemaal onder water staan.
Breng aan de kook, af en toe omroeren tot de theebladeren helemaal onderaan liggen, met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes laten sudderen.
Haal de pan van het vuur en laat de eieren minstens 12 uur in het theemengsel liggen.

 Thee ei Mr & Mrs TeaReacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden