• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

7 Kenmerken van goede kwaliteit matcha

Matcha is nog redelijk nieuw in het westen. Regelmatig komen we mensen tegen die bittere, zanderige matcha van lage kwaliteit hebben geproefd. Zij hebben dus een slechte eerste kennismaking met matcha waardoor ze het niet meer willen drinken. En dat is jammer want matcha kan heel lekker zijn.

Eerst wordt er onderscheidt gemaakt tussen ceremoniële matcha en kookmatcha. Ceremoniële matcha is bedoeld om alleen met water te mixen en moet een zachte, romige smaak hebben met weinig tot geen bitterheid. Kookmatcha heeft een meer bittere smaak en is bedoeld om te gebruiken als ingrediënt in smoothies, koekjes, enz.

 

Wat is goede matcha? Kenmerken van goede matcha

 

Waaraan herken je de kwaliteit van matcha?

1. De prijs is een eerste indicatie

Het proces van het cultiveren van de planten, oogsten van de jonge theebladeren en verwerken daarvan zijn erg arbeidsintensief proces. Dat maakt matcha een kostbare thee. Een lage prijs betekent vaak een lage kwaliteit. 

2. Let op de kleur 

Matcha van goede kwaliteit is heldergroen van kleur. De levendige groene kleur is het gevolg van het overschaduwen van de theeplanten, dit bevordert de overproductie van chlorofyl, wat matcha zijn natuurlijke groene kleur geeft. Matcha poeder van lagere kwaliteit is legergroen of enigszins geelachtig groen.  

3. Controleer de textuur

Matcha poeder van hoge kwaliteit is zacht, zijdeachtig en fijn gestructureerd, het is vergelijkbaar met het gevoel van oogschaduw of baby poeder. De poeders van lage kwaliteit zijn ruw, hard en droog van textuur.

4. Ruik aan de matcha

Matcha poeder van goede kwaliteit moet groen, zoet en plantaardig ruiken omdat het rijk is aan aminozuren en L-theanine dat in de schaduw wordt aangemaakt. Dit zijn de werkzame en gezonde stoffen. De groene geur ruik je tijdens de bereiding heel sterk bij goede matcha.  

proef de matcha

5. Proef de matcha

Matcha poeder van goede kwaliteit heeft een natuurlijke, plantaardige, zoete smaak. Ook de nasmaak is vol en zacht in de mond en blijft lang hangen. Een inferieure kwaliteit matcha wordt gekenmerkt met een bittere en droge nasmaak.  

6. Maak op de traditionele manier een kom matcha

Wanneer je een goede kwaliteit ceremoniële matcha met een bamboe kloppertje maakt, is het na wat oefening niet te moeilijk om een ​​mooie schuimlaag te maken. Matcha van lage kwaliteit zal niet goed schuimen, met grote luchtbellen en frustratie tot gevolg. 

Herkomst van matcha mr mrs tea

7. De herkomst van matcha

De beste matcha komt uit Japan. En in Japan staat Uji, Kyoto bekend als de regio waar de allerbeste kwaliteit matcha wordt geproduceerd. De berghellingen van Uji hebben het ideale klimaat en bodemgesteldheid voor matcha. Uji is niet voor niets de bakermat van matcha en nog steeds het gebied waar de beste matcha ter wereld word geproduceerd in kleinschalige theeplantages.  

 

De kwaliteit is niet gestandaardiseerd, elke graad of kwaliteit matcha kan als een goede worden aangegeven, en iedereen mag zijn gemalen thee matcha noemen.Let dus op bij het kiezen van matcha. Als je onze richtlijnen voor het kiezen van matcha volgt kan het niet misgaan.

Wil je de kwaliteit van Mr & Mrs Tea Matcha ontdekken, neem een kijkje in de webshop.

(bron: WikiHow: Identify quality matcha tea powder)

 

 

Lees ook:

Wat is matcha?

Hoe maak je matcha? Met en zonder bamboe klopper.

Is matcha gezond? Hoe helpt matcha onze gezondheid